Uncategorized

Συμβουλές για την μάσκα

ΓΙΑΤΙ ΘΟΛΩΝΕΙ Η ΜΑΣΚΑ

Οι σύγχρονες μάσκες κατασκευάζονται από σιλικόνη, ένα υλικό ευαίσθητο στην έκθεση στον αέρα αφού χάνει την ελαστικότητά και το χρώμα της. Γι’αυτό οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ένα λιπαντικό συντηρητικό, το οποίο διατηρεί τη μάσκα στα ράφια του καταστήματος σε άριστη κατάσταση, μέχρι να χρησιμοποιηθεί στη θάλασσα. Αυτό το συντηρητικό είναι που ευθύνεται για το θόλωμα της μάσκας. Όσο πιο λιπαρή επιδερμίδα έχουμε ή όσο περισσότερο ιδρώνουμε τόσο πιο έντονο είναι το πρόβλημα. Η λύση του προβλήματος είναι να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Έτσι, λοιπόν, όταν αγοράζουμε μια καινούρια μάσκα πρώτα απ’όλα τρίβουμε τους φακούς με μια μικρή σταγόνα λευκής οδοντόκρεμας (όχι gel) η οποία συνήθως περιέχει κόκκους και είναι αυτοί οι οποίοι βοηθούν στον καθαρισμό. Η πίεση που ασκούμε είναι ελαφριά έτσι ώστε να μην κάνουμε σημάδια στα κρύσταλλα, στη συνέχεια ξεπλένουμε καλά τους φακούς. Η διαδικασία κρατάει λίγα λεπτά και επαναλαμβάνουμε 2 εώς 3 φορές. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο καθαριστικό του σπιτιού, σε αυτήν την περίπτωση όμως πρέπει να προσέξουμε πολύ καλά το σωστό ξέπλυμα, ώστε να αποφύγουμε τον οποιοδήποτε ερεθισμό των ματιών και του δέρματος κατά τη χρήση της μάσκας στη θάλασσα. Επίσης, αρκετές καταδυτικές εταιρείες έχουν βγάλει ειδικά σκευάσματα για τον καθαρισμό της μάσκας τα οποία λειτουργούν πολύ καλά. Τέλος, ένας ακόμη τρόπος είναι το κάψιμο για λίγα δευτερόλεπτα των φακών εσωτερικά με έναν αναπτήρα. Καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον που το έχει ξανακάνει πριν το κάνετε κι εσείς. Σε περίπτωση που μαυρίσουν τα κρύσταλλα ξεπλένονται εύκολα με σαπουνόνερο.
Όλα τα παραπάνω ίσως χρειαστεί να τα επαναλάβετε μερικές φορές ακόμη τους πρώτους μήνες. Στη συνέχεια κάθε φορά πριν από τη χρήση χρησιμοποιούμε κάποιο ειδικό αντιθαμβωτικό του εμπορίου, ψεκάζουμε τους φακούς εσωτερικά και εξωτερικά και μόλις στεγνώσει την ξεπλένουμε λίγο με το θαλασσινό νερό. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε κάποιο φυσικό αντιθαμβωτικό όπως σάλιο ή πατάτα ή φύκια. Ο τρόπος χρήσης είναι ο ίδιος με το χημικό αντιθαμβωτικό. Καλό είναι να τονιστεί ότι το σάλιο περιέχει πάνω από 500 είδη βακτηρίων και με την πάροδο του χρόνου προκαλούν μόνιμο μαύρισμα στους φακούς και έτσι περιορίζεται το οπτικό μας πεδίο οπότε καλό είναι να αποφεύγεται ο τρόπος αυτός. Επίσης, σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι μετά τη χρήση η μάσκα πρέπει να ξεπλένεται με γλυκό νερό και να καθαρίζεται καλά γιατί τα άλατα και οι σκόνες αποτελούν παράγοντες θαμπώματος!

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ

Ξεπλένουμε καλά τη μάσκα και αποφεύγουμε την επευθείας έκθεση της στον ήλιο.

ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΜΑΣΚΑ

Πρώτα κοιτάζουμε αν η μάσκα μας εφαρμόζει σωστά γιατί όσο καλή και να είναι, αν έχουμε εισροή νερού στο εσωτερικό της τότε μας χαλάει τη διασκέδαση μας. Στη συνέχεια κοιτάζουμε να ταιριάζει στη δραστηριότητα για την οποία την επιλέξαμε, δηλαδή αν προορίζεται για ελεύθερη κατάδυση (free diving), αυτόνομη (scuba diving) ή απλή παρατήρηση του βυθού (snorkelling).

ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΜΑΣΚΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑΣ

Πιάνουμε τη μάσκα και με τα δυο μας χέρια και την τοποθετούμε απαλά στο προσωπό μας. Προσέχουμε να είναι ευθυγραμμισμένη σωστά με το προσωπό μας και να μην μπαίνουν μαλλιά μέσα στη μάσκα. Επίσης, τα ανδρικά πρόσωπα πρέπει να είναι ξυρισμένα! Στη συνέχεια εισπνέουμε κοφτά και έντονα μόνο από τη μύτη και κρατάμε την αναπνοή μας. Εάν η μάσκα κολλήσει στο πρόσωπό μας, έστω και για λίγα δυτερόλεπτα, τότε εφαρμόζει σωστά.

ΜΟΥΣΤΑΚΙ & ΡΥΤΙΔΕΣ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΣΤΕΓΑΝΟΤΗΤΑΣ

Όταν υπάρχει μουστάκι είναι αδύνατο να κολλήσει η μάσκα γιατί το νερό περνάει μέσα από τις τρίχες. Μία λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι να βάλουμε βαζελίνη στο μουστάκι έτσι ώστε να εμποδίσουμε το νερό να περάσει. Η άλλη λύση είναι να ξυρίσουμε ελαφρώς το μουστάκι στο ανώτερό του σημείο κάτω από τη μύτη και εκεί να τοποθετήσουμε τη μάσκα μας. Άλλο σημαντικό πρόβλημα στεγανότητας της μάσκας είναι οι ρυτίδες του προσώπου. Αυτές λειτουργούν σαν αυλάκια μέσα από τα οποία περνάει το νερό εσωτερικά της μάσκας. Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, παρά μόνο σωστή επιλογή στη μάσκα και όταν τη φοράμε να μην κάνουμε διάφορους μορφασμούς οι οποίοι μεγαλώνουν τις ρυτίδες.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣΚΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Για να καταλάβετε πώς πρέπει να γίνει η επιλογή, πρώτα απ’όλα πρέπει να σας εξηγήσουμε ποιός είναι ο εσωτερικός όγκος της μάσκας και ποιόν ρόλο διαδραματίζει. Ο εσωτερικός όγκος είναι ο ελεύθερος χώρος ανάμεσα στο πρόσωπό μας και στη μάσκα (κρύσταλλα & φούστα σιλικόνης). Αν θα θέλαμε να τον μετρήσουμε θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε την μάσκα σε μία επίπεδη επιφάνεια και να την κρατήσουμε παράλληλη προς αυτήν. Στη συνέχεια, θα βάζαμε νερό μέσα στη μάσκα μέχρι να ξεχειλίσει. Το νερό που θα παρέμενε μέσα αν το ρίχναμε σε ένα δοχείο με μετρητή όγκου θα βρίσκαμε τον εσωτερικό όγκο της μάσκας με μια πολύ καλή προσέγγιση. Συνήθως μπερδεύουμε τον εσωτερικό όγκο της μάσκας με την εξωτερική επιφάνεια των κρυστάλλων της και αυτό είναι λάθος. Συνήθως βέβαια συμβαδίζουν, όμως οι μεγάλες εταιρείες μπορούν πλέον και βγάζουν μάσκες μικρού όγκου και σχετικά μεγάλου οπτικού πεδίου!

Όταν καταδυόμαστε η υδροστατική πίεση πιέζει τη μάσκα πάνω στο προσωπό μας. Όσο πιο βαθειά κατεβαίνουμε τόσο μεγαλύτερη γίνεται αυτή η πίεση με κίνδυνο να πάθουμε κάποιο βαρότραυμα (π.χ. να σπάσει κάποιο αγγείο στον οφθαλμό). Έτσι είναι απαραίτητο από κάποια μέτρα και κάτω να φυσήξουμε πολύ ελαφρά αέρα από τη μύτη μέσα στη μάσκα για να εξισώσουμε την πίεση της. Όσο μεγαλύτερος είναι ο εσωτερικός όγκος της μάσκας τόσο περισσότερο αέρα πρέπει να φυσήξουμε για να πραγματοποιηθεί η εξίσωση. Όταν καταδυόμαστε με ελεύθερη κάταδυση (free diving) χρησιμοποιούμε μόνο τον αέρα που έχουμε εισπνεύσει στην επιφάνεια πριν την έναρξη της βουτιάς, επομένως είναι υπερπολύτιμος και δεν πρέπει να τον σπαταλάμε για οποιοδήποτε λόγο. Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι σε βαθειές βουτιές με ελεύθερο πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκες μικρού όγκου. Στην κατάδυση με αναπνευστική συσκευή (αυτόνομη κατάδυση – scuba diving) δεν μας ενδιαφέρει, γιατί έχουμε άφθονο αέρα και ίσως είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μια μάσκα μεγάλου οπτικού πεδίου και άρα σχετικά μεγάλου όγκου για να απολαύσουμε καλύτερα τις ομορφιές του βυθού. Στο snorkelling (επιφανειακό κολύμπι με ταυτόχρονη παρατήρηση του βυθού) επειδή δεν βουτάμε ή αν βουτήξουμε θα φτάσουμε μόνο μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια επιλέγουμε ό,τι και στην αυτόνομη κατάδυση.
ΜΑΥΡΗ Ή ΑΣΠΡΗ ΣΙΛΙΚΟΝΗ

Η επιλογή γίνεται και πάλι σε σχέση με τη δραστηριότητα. Η λευκή σιλικόνη αφήνει το ήλιο να περάσει μέσα στο πρόσωπο και άρα είναι πιο φωτεινή από τη μαύρη. Από την άλλη όμως ζεσταίνεται περισσότερο το προσωπό μας ειδικά όταν υπάρχει ήλιος και έτσι θολώνει πιο εύκολα. Έτσι αν δεν καθόμαστε πολύ ώρα στην επιφάνεια της θάλασσας είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε λευκή σιλικόνη. Αυτό συμβαίνει στο snorkelling όταν δεν ξεπερνάμε τη μία ώρα παραμονής στη θάλασσα και στην αυτόνομη κατάδυση γιατί συνήθως βρισκόμαστε κάτω από τα 15 μέτρα και εκεί είναι πιο σκοτεινά γιατί τα χρώματα εξαφανίζονται λόγω της διάθλασης, οπότε χρειαζόμαστε μια μάσκα φωτεινή. Όταν όμως κάνουμε ελεύθερη κατάδυση ή υποβρύχιο ψάρεμα επειδή έχουμε αρκετή παραμονή στην επιφάνεια (συνήθως πάνω από μία ώρα) χρησιμοποιούμε μαύρη σιλικόνη.

Related posts